Herenhuis in empirestijl

Brouwerijcomplex Het Anker met herenhuis, mouterij-brouwerij en omgeving

Het 19de-eeuwse herenhuis in empirestijl te Beveren, is beschermd als monument.

De herenwoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde een merkwaardig herenhuis opgetrokken tijdens de Franse Overheersing ter vervanging van een vroeger pand - afgebeeld op de kaart van Sanderus - , welke vermoedelijk vernield werd tijdens de Franse Revolutie. De bouw van een dergelijk merkwaardig herenhuis 'met stedelijke allures' binnen deze dorpskom laat zich onder meer verklaren door de centrumfunctie, zowel economisch als administratief, welke Roesbrugge dezer dagen vervulde.
Als zijnde een gaaf bewaard herenhuis met koetshuis uit het begin van de 19de eeuw opgetrokken in empirestijl, volledig in aansluiting met toen gangbare Franse mode. Het pand wordt onder meer getypeerd door een vrij sobere bepleisterde lijstgevel met een gaaf bewaarde dubbelhuisopstand, door de meer uitgewerkte gevelornamentiek en het behouden houtwerk op de begane grond en door de verfijnde empire-aankleding binnenin.
Als zijnde van oudsher een beeldbepalend gebouw in het gehucht Beveren-Kalsijde, met een typerende ligging aan de Dode IJzer, die omwille van industriële,- als grondstof voor het bier - en omwille van commerciële redenen - als verkeersader - van belang was.

Bergenstraat 2 (Alveringem)
Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links, gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de 19de eeuw. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel op grijsblauw beschilderde sokkel.