Herenhuis in empirestijl

Beschermd monument van 05-03-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Beveren
Straat Bergenstraat
Locatie Bergenstraat 2 (Alveringem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38002/331.1
  • 4.01/38002/765.1
  • OW001438

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis in empirestijl

Bergenstraat 2, Alveringem (West-Vlaanderen)

Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links (nummer 4), gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het 19de-eeuwse herenhuis in empirestijl te Beveren, is beschermd als monument.

Waarden

De herenwoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde een merkwaardig herenhuis opgetrokken tijdens de Franse Overheersing ter vervanging van een vroeger pand - afgebeeld op de kaart van Sanderus - , welke vermoedelijk vernield werd tijdens de Franse Revolutie. De bouw van een dergelijk merkwaardig herenhuis 'met stedelijke allures' binnen deze dorpskom laat zich onder meer verklaren door de centrumfunctie, zowel economisch als administratief, welke Roesbrugge dezer dagen vervulde.
Als zijnde een gaaf bewaard herenhuis met koetshuis uit het begin van de 19de eeuw opgetrokken in empirestijl, volledig in aansluiting met toen gangbare Franse mode. Het pand wordt onder meer getypeerd door een vrij sobere bepleisterde lijstgevel met een gaaf bewaarde dubbelhuisopstand, door de meer uitgewerkte gevelornamentiek en het behouden houtwerk op de begane grond en door de verfijnde empire-aankleding binnenin.
Als zijnde van oudsher een beeldbepalend gebouw in het gehucht Beveren-Kalsijde, met een typerende ligging aan de Dode IJzer, die omwille van industriële,- als grondstof voor het bier - en omwille van commerciële redenen - als verkeersader - van belang was.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.