Veldkapel Baldjes-Kruis

De veldkapel Baldjes-Kruis is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historisch-volkskundige waarde van de veldkapel Baldjes-Kruis als volgt werd gemotiveerd: "Als belangrijke bedevaartkapel ter ere van de Heilige Idesbald, in het arrondissement Veurne, gebouwd in 1819, door de laatste vijf overlevende Duinheren."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000501, Veldkapel Baldjeskruis, advies KCML (1985).

Waarden

De veldkapel zogenaamd "Baldjes-Kruis" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historisch-volkskundige waarde

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
Witgekalkte baksteenbouw onder stenen zadeldak; voorzijde in vorm van tuitgevel voorzien van arduinen gedenksteen, opgericht in 1819.