Stadhuis van Vilvoorde

Beschermd monument van 17-07-2018 tot heden (voorlopige bescherming)

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Vilvoorde
Deelgemeente Vilvoorde
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt zn (Vilvoorde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.001/23088/103.1
  • 4.01/23088/145.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stadhuis van Vilvoorde

Grote Markt zn, Vilvoorde (Vlaams-Brabant)

Stadhuis in neoclassicistische stijl naar ontwerp van de Brusselse architect Antoine Trappeniers, met eerstesteenlegging op 15 mei 1870 en inhuldiging op 11 mei 1873.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze bescherming betreft het stadhuis van Vilvoorde.

Waarden

Het stadhuis van Vilvoorde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het huidige stadhuls van Vilvoorde werd ontworpen in 1869 door de Brusselse architect Antoine Trappeniers op vraag van burgemeester Hanssens. Sinds de stad Vilvoorde in i192 stadsrechten kreeg is dit het vierde gebouw dat als schepenhuls of stadhuis dienst deed. Zeker sinds de 15de eeuw stond het op de huidige plaats aan de Grote Markt ingeplant. De bouwdatum 1869-1873 is representatief voor de bloeiperiode die de tweede helft van de 19de eeuw was voor de bouw van stad- en gemeentehuizen. Het stadhuis van Vilvoorde moest duidelijk het nieuwe elan van de stad als gevolg van de grote economische bloei, de daaraan gekoppelde bevolkingsaangroei en het stijgende takenpakket van de gemeente in de 19de eeuw tonen.

architecturale waarde

Het stadhuis van Vilvoorde is een typevoorbeeld van een groot stadhuis zoals dat door Louis Cloquet in zijn Traité d'Architecture werd beschreven. Het stadhuis staat op een centrale plaats opgesteld en heeft een uitgesproken architecturale vormgeving. Protocollaire ruimtes zijn er onderscheiden van de kantoren. Er was een raadzaal, kantoren voor burgemeester en schepenen geschikt omheen de inkom- en traphal. Een feestzaal werd op de bovenverdieping ingericht. De benedenverdieping en achterbouw bood ruimte aan de brandweer, de politie en zelfs een vredegerecht.
Het stadhuis van Vilvoorde dat werd ontworpen in 1869 door Antoine Trappeniers is een zeldzaam voorbeeld van het openbare oeuvre van deze gerenommeerde Brusselse architect in Vlaanderen. Hij is voornamelijk bekend door private architectuur in de hoofdstad en een tweetal villa’s in Vilvoorde. Ondanks het feit dat het neoclassicisme sinds het tweede kwart van de 19de eeuw een populaire stijl was, werden slechts een handvol neoclassicistische stadhuizen in Vlaanderen gerealiseerd. Het stadhuis van Vilvoorde geldt als een belangrijk laat voorbeeld van deze architecturale stijl.
Het stadhuis van Vilvoorde getuigt van een sterke ensemblewaarde in het interieur door de goede bewaring van de inkomhal, de trouwzaal, het kabinet van de burgemeester, de traphal met brandglasraam naar ontwerp van Louis de Contini en de feestzaal die samen getuigen van een grote stijleenheid. Het brandglasraam van de Contini in Vilvoorde is zijn bekendste realisatie en wordt vaak vermeld bij de bespreking van zijn oeuvre

stedenbouwkundige waarde

Louis Cloquet wijst in zijn Traité d'Architecture op de noodzaak van een prominente ligging in de stad. De situering van het stadhuis van Vilvoorde aan één zijde van de markt, volledig vrijstaand en omgeven door straten, maakt de context waarin het stadhuis zich bevindt een goed bewaard voorbeeld van stedenbouwkundige voorschriften van Louis Cloquet.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.