Gemeentehuis van Dworp

Beschermd monument van 17-07-2018 tot heden (voorlopige bescherming)

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Dworp
Straat Alsembergsesteenweg
Locatie Alsembergsesteenweg 612 (Beersel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.001/23003/106.1
  • 4.01/23003/138.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Dworp

Alsembergsesteenweg 612, Beersel (Vlaams-Brabant)

Gemeentehuis van Dworp in eclectische stijl, opgetrokken omstreeks 1900 naar ontwerp van Henri Jacobs.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Deze bescherming betreft het gemeentehuis van Dworp.

Waarden

Het gemeentehuis van Dworp is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Goed bewaard voorbeeld van een gemeentehuis dat opgetrokken werd tijdens de tweede bouwgolf van gemeentehuizen in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gemeentehuis getuigt in zijn vormgeving en structuur van het steeds groeiende belang van de burgerlijke overheid in de 19de en 20ste eeuw en de noodzaak die gevoeld werd om representatieve gebouwen op te trekken waar de gemeenteraad en schepenen konden vergaderen. Het gemeentehuis werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van de jonge architect Henri Jacobs op de plaats van de gesloopte parochiekerk.

architecturale waarde

Het gemeentehuls van Dworp uit 1901-1902 IS een goed bewaard voorbeeld van een landelijk gemeentehuls uit het begin van de 20ste eeuw dat perfect voldoet aan de beschrijving zoals Louis Cloquet die in zijn Traité d'Architecture omschrijft: centraal in het dorp ingeplant en een uitgesproken architecturale vormgeving in de breedte uitgewerkt. Volgens de voorschriften van Cloquet voorzag het gemeentebestuur van Dworp niet enkel in een raadzaal maar ook in verschillende kabinetten. Op de bovenverdieping werd de raadzaal I feestzaal ingericht, direct verbonden met de inkomhal en eretrap. De raadzaal kreeg de nodige uitstraling door zijn ruime opzet en prominent geplaatste hardstenen haard. Zoals voorgeschreven in de Traité d'Architecture is het gemeentehuis goed toegankelijk met een ruim portaal, een ruime hal en een verbindingsgang die de verschillende publieksruimtes verbindt. Het gemeentehuis kreeg de nodige uitstraling door de granittovloeren en het kwalitatief binnenschrijnwerk.
Het gemeentehuis van Dworp is een schoolvoorbeeld en sleutelwerk m het vroege oeuvre van Henri Jacobs. Met zijn combinatie van kleurrijke materialen, baksteen op een natuurstenen plint, rechthoekige en gebogen muuropeningen, geaccentueerd door middel van kleurrijke natuursteen, de sgraffito's en het smeedwerk met art nouveau-inslag positioneert het gemeentehuls van Dworp zich perfect m het oeuvre van Henri Jacobs van voor de Eerste Wereldoorlog, net op het ogenblik dat hij de stap maakt naar de art nouveau voor een stedelijk Brussels cliënteel. De art nouveau, die beperkt wordt toegepast in het smeedwerk en de eretrap van het gemeentehuis van Dworp, voorspelt reeds de zoektocht naar de ingetogen art nouveau die Jacobs in zijn Brusselse stadswoningen zal toepassen.

Relaties

heeft als overgangszone Gemeentehuis van Dworp: overgangszone

Alsembergsesteenweg 612 (Beersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.