Cottage Casa Blanca

Village Sénégalais, woning Casa Blanca en woningen

Beschrijving

De Cottage Casa Blanca is, met inbegrip van het interieur, beschermd als monument. De cottage maakt deel uit van de als dorpsgezicht beschermde wijk Village Sénégalais.

Waarden

Het pand zogenaamd 'Casa Blanca' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de geïndividualiseerde cottages, in casu duinhuizen, uit de vroeg-toeristische periode van de Westkust, id est de periode van kort voor de eeuwwisseling tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dit type van 'vrijetijdsarchitectuur' introduceerde in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De 'Casa Blanca' is een klein, rechthoekig duinhuis van 1910-1911 en onder meer gekarakteriseerd door zijn bedaking. De typerende indeling, optimaal voor een beperkte levensruimte op een bepaald perceel, evenals de spaarzame interieurinrichting zoals de houten trap, de dito schouwmanteltjes met haardwand van rode en gesinterde bakstenen in de zit- en eetkamer, het deurhoutwerk, en de plankenvloeren in de slaapkamers, zijn bewaard.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een 'document' uit de vroeg-toeristische periode van de Westkust, dat de toenmalige sfeer en woonwensen van de zomerse vakantieganger weerspiegelt.

Cottage Casa Blanca

Wilde Rozenvoetpad 1 (Koksijde)
Cottage midden omhaagde tuin; diephuis met typerende bedaking, samengesteld uit overkragend zadeldak en mansardedak met overstekende rand, rustend op modillons. Bepleisterd, beschilderd bakstenen gebouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint; vermoedelijk van vóór de Eerste Wereldoorlog.