Vissershuis

Duinwoningen en vissershuisje

Beschrijving

Het vissershuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het eenlaags vissershuis met inbegrip van alle bijgebouwen en het perceel waarop het gebouw is gelegen.

Tulpenlaan nummer 46, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als 'document' uit de pre-toeristische periode van de kust.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de streekeigen woonvorm uit de pre-toeristische periode van de kust, en relevant voor de huisvesting van een sociale klasse die in de 19de en het begin van de 20ste eeuw aan de kost kwam met vissen en enige landbouwactiviteit in de duinen. Deze visserswoning die in kern opklimt tot 1855-1865 wordt gekenmerkt door één bouwlaag van witgekalkte baksteen met gepikte plint, een mank zadeldak dat lager uitloopt aan de noordzijde met gesloten karakter, en eenvoudige muuropeningen onder meer met houten kozijnen en luiken. Zij bewaart bovendien nog grosso modo de typische indeling: schuurtje, stal, woongedeelte oorspronkelijk met leefkamer, keuken en aan de noordzijde uitgebouwd laag slaapvertrek en voorraadkamertje. Ook de typische aanhorigheden als waterput en privaat zijn behouden.

Vissershuis

Anjelierenlaan 3, Tulpenlaan 46 (Koksijde)
Lage, langgestrekte visserswoning van witgekalkte baksteen met gepikte plint, in kern opklimmen tot de periode 1855-1865. Indeling van links naar rechts: schuurtje met dorsvloer, stal oorspronkelijk voor de muilezel en de konijnen, woongedeelte van drie traveeën, en aanbouwsel zogenaamd pannenkot onder lessenaarsdak tegen de oostelijke zijpuntgevel. Ten westen, privaat. Witgekalkt bakstenen gebouwtje onder lessenaarsdak, opgetrokken boven de aalput.