Duitse mitrailleurspost spoorlijn 58

Beschermd monument van 25-04-2018 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Leopoldlaan
Locatie Leopoldlaan zonder nummer (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.001/43005/102.1
  • 4.01/43005/164.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duitse mitrailleurspost spoorlijn 58

Leopoldlaan zonder nummer, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de voormalige spoorlijn 58, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Deze bescherming betreft de Duitse mitrailleurspost langs de spoorlijn in Eeklo en maakt deel uit van de Hollandstellung.

Waarden

De Duitse mitrailleurspost spoorlijn (Hollandstellung) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een merkwaardige betonnen militaire constructie, die in 1917 is opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. Deze mitrailleurspost is meer bepaald opgetrokken naast spoorlijn 58 en diende de vorm van een baanwachtershuisje aan te nemen. Volgens een neergeschreven getuigenis werd een baanwachtershuisje gesimuleerd met geschilderde vensterramen, gordijnen en zelfs bloemen. Dit wijst op het belang dat de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog besteedde aan camouflage. De historische context, meer bepaald de ligging langs de voormalige spoorlijn 58, is dus heel belangrijk. De nabijgelegen kilometerpaal 30, die dateert van vóór 1926 en ook een direct inhoudelijk verband heeft met spoorlijn 58, wordt omwille van de ensemblewaarde mee beschermd.

architecturale waarde

Als zijnde een uitermate zeldzame, atypische betonnen constructie van de Hollandstellung. Daar waar de bunkers van de Hauptstellung tussen Strobrugge (Maldegem) en Vrasene (Beveren) werden opgetrokken aan de hand van betonstenen volgens bepaalde min of meer standaardtypes of standaardkarakteristieken, is deze mitrailleurspost grotendeels opgetrokken in gegoten beton. Een bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die omwille van camouflageredenen de vorm van een spoorweggebouwtje diende aan te nemen, is uniek.

culturele waarde

Als materiële getuige van de Grooten Oorlog, die Vlaanderen jarenlang in zijn greep had en het leven van ontelbaar veel mensen ingrijpend tekende of volledig verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, waarbij het gros van Vlaanderen door een vijandelijke mogendheid werd bezet. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.