Beschermd monument

Stenen brug over Dode of Oude IJzer

Beschermd monument van tot heden

ID
11337
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11337

Besluiten

Stenen brug
definitieve beschermingsbesluiten: 12-06-2001  ID: 3723

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De stenen brug over de Dode of Oude Ijzer te Alveringem en Lo-Reninge, is beschermd als monument.



Waarden

Stenen brug over de Dode of Oude IJzer met delen van de kasseiweg in het verlengde van beide bruggehoofden (over een afstand van 50 meter in de richting Veurne en van 75 meter in de richting Ieper), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als een goed bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van een stenen brug, circa 1780 opgetrokken in baksteenmetselwerk en natuursteen, van het type met twee bogen en één middenpijler, met natuurstenen palen die door gesmede kettingen zijn verbonden. Deze brug werd (hoogstwaarschijnlijk in zijn huidige vorm) gebouwd als onderdeel van een vóór circa 1780 aangelegde steenweg die plaatselijk nog over een (oorspronkelijke?) kasseiverharding beschikt en die als onderdeel van een vooral door de Oostenrijkse overheid getrokken dicht wegennet een belangrijke rol heeft gespeeld in de sociaaleconomische ontwikkeling van de Westhoek en in het transitoverkeer op het Europese vlak. De kasseiweg is een goed bewaard typevoorbeeld dat eventueel nog de kenmerken van de oorspronkelijke steenweg bezit.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Stenen brug

Veurnesteenweg (Lo-Reninge)
Stenen brug over Dode of Oude IJzer met delen kasseiweg. Fragment van de voormalige steenweg Veurne-Ieper, onder Oostenrijks Bewind kort voor 1780 aangelegd, bestaande uit: brug van circa 1780 over de Dode of Oude IJzer.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.