Gedenkteken voor de Zoeaven

Oorlogsmonumenten

Het gedenkteken voor de Zoeaven te Koksijde is beschermd als monument.

Waarden

Het gedenkteken voor de Zoeaven is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Als zijnde een zeldzaam gedenkteken in Vlaanderen dat herinnert aan de rol die koloniale Afrikaanse troepen speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het collectief bewustzijn en de geschiedschrijving wordt al te vaak voorbijgegaan aan de aanwezigheid en de inzet van deze koloniale troepen aan het front en hun zware verliezen. De gedenkzuil herdenkt specifiek de eenheden met Zoeaven die bij leper en aan het IJzerfront vochten. Daar veel Zoeaven in de omgeving van Koksijde gekantonneerd werden, werd Koksijde uitgekozen als locatie voor dit gedenkteken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.
Het gedenkteken voor de Zoeaven heeft bovendien een belangrijke sociaal-culturele waarde, daar het verwijst naar het multiculturele karakter van 'den Grooten Oorlog'. Door hun kleurrijke kledij - met rode fez, blauwe jas en pofbroek - vielen deze uitheemse troepen op bij de andere, vooral westerse militairen en bij de lokale bevolking. Het multiculturele karakter van de oorlog in Koksijde wordt versterkt door de vlakbij gelegen wijk, die in de volksmond 'Quartier Sénégalais' genoemd wordt en verwijst naar de aanwezigheid van andere Afrikaanse koloniale eenheden in Koksijde.

Zouavenplein (Koksijde)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van de Zoeaven aan de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit granit bleuté, werd ontworpen door de Parijse architect René Clozier en werd in 1934 onthuld. Het geheel bestaat uit een ovaalvormig terras met geelbakstenen wanden, met twee gedenkplaten die ter hoogte van de trappen aan de westkant zijn aangebracht. Centraal op het terras staat een gedenkzuil in een cirkelvormig bloemperk.