Erfgoedlandschap

Laambeekvallei

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Laambeekvallei' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Vijver- en heidegebied rond de bovenbeek van de Laambeek, Roosterbeek en Slangebeek' bij provinciaal RUP 'Hengelhoef'.

Is de omvattende aanduiding van

Hengelhoef

Hengelhoefdreef 4 (Houthalen-Helchteren)
Kasteel van 1903, gelegen in een Engelse landschapstuin met oude bomen. Hoevegebouwen van één à anderhalve bouwlaag uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Vijver- en heidegebied rond de bovenbeek van de Laambeek, Roosterbeek en Slangebeek

Houthalen (Houthalen-Helchteren), Zonhoven (Zonhoven)
De natuurreservaten Ten Haagdoornheide en De Teut vormen samen het grootste heidegebied van Midden-Limburg met nog enkele schaars begroeide stuifduinen. Een deel van de heide werd systematisch omgezet in naaldbos gekenmerkt door een drevenpatroon. Bij de westrand van het voormalig militair domein Molenheide bevindt zich de Holsteen, een concentratie van acht grote zandsteenblokken als resultaat van een erosieproces.