Erfgoedlandschap

Oude Gracht Kapellen

Erfgoedlandschap van tot heden

ID
113394
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/113394

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Oude Gracht Kapellen' werd aangeduid op basis van het vastgestelde gebied in de landschapsatlas 'Oude Gracht' bij gemeentelijk RUP 'Oude Gracht'.



Aanduiding van

Is de omvattende aanduiding van

Bakstenen villa

Oude Gracht 8 (Kapellen)
Rechthoekig witgeschilderd bakstenen huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met één bouwlaag onder schilddak.


Boswachterswoning

Oude Gracht 11 (Kapellen)
In het noordwesten van het domein gelegen boswachtershuisje in cottagestijl, met kern uit de 18de eeuw en verbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Dorpswoningen

Oude Gracht 15-16 (Kapellen)
Gekoppelde woningen, centraal gelegen in het domein aan de Oude Grachtse Beek.


Hoeve

Oude Gracht 14, 14A (Kapellen)
Hoeve met losstaande bestanddelen, centraal gelegen in het domein, aan de Oude Grachtse Beek; omringd door afgepaald weiland.


Monumentale poort met portierswoning

Hoogboomsteenweg 292 (Kapellen)
Monumentale poort met portierswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, in het zuidoosten van het domein Oude Gracht.


Villa

Oude Gracht 7 (Kapellen)
L-vormig bakstenen huisje, van één bouwlaag onder schild- en zadeldaken met dakkapellen, van circa 1925.


Villa in cottagestijl

Oude Gracht 13 (Kapellen)
Bakstenen villa in cottagestijl van circa 1925, van één bouwlaag onder rieten schilddak.


Washuis bij het kasteel

Oude Gracht 9 (Kapellen)
Rechthoekige bakstenen woning van één bouwlaag onder geknikt zadeldak, van circa 1925 in vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Domein Oude Gracht

Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen)
Domein Oude Gracht gaat qua benaming terug tot 1620 en verwijst naar een "gegraven waterleiding". Van oorsprong enkele verschillende eigendommen. Het centrale gedeelte van het domein werd ingericht als park in landschappelijke stijl. Het kasteeltje dat er rond 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een eerdere hof van plaisantie is na de tweede wereldoorlog afgebroken omdat het door oorlogsschade in vervallen toestand verkeerde. De relatie tussen het domein en het dorp Hoogboom is een typisch voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van het dorp en kasteeldomein. Het domein is momenteel van verschillende eigenaars, toch is de oorspronkelijke structuur zeer goed bewaard gebleven.


Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)
Het gebied is gelegen op een helling die de overgang vormt van de laaggelegen Scheldepolders naar de hoger gelegen Kempen en vertoont dus kenmerken van beide gebieden. Het westen wordt gedomineerd door landbouwgronden. Centraal wordt het gebied ingenomen door een sterk bebost landschap dat in het oosten begrensd wordt door het militaire Kamp van Brasschaat en het heidegebied van het Klein Schietveld. De talrijke waardevolle kasteelparken zijn veelal gesitueerd langs de grote(re) wegen. In het noorden van dit gebied komen relicten van de militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen voor, die werd uitgebouwd door Belgen (voor beide wereldoorlogen) en Duitsers (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Deze verdedigingslinies werden dwars door het bestaande landschap aangelegd en vormen een duidelijk herkenbare lineaire structuur die het hele gebied van west naar oost doorkruist.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Gracht Kapellen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/113394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.