Kapel van de Roode Poort

Waarden

De kapel van de Roode Poort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

Authentiek en representatief doch zeldzaam voorbeeld van een 18de-eeuwse natuurstenen pijlerkapel, een type dat tot de oudere vormen van kapellen behoort en in de 18de eeuw steeds minder wordt opgetrokken. De Roode Poortkapel in régencestijl is vermoedelijk een realisatie van de steenkapper R. Derideau wiens steenhouwersmerk in de sokkel bewaard bleef.

historische waarde

De pijlerkapel vormt een authentieke en representatieve getuige van de Mariadevotie in de 18de eeuw die in Alsemberg teruggaat tot de 13de eeuw. De kapel staat opgesteld ·tegen de muur van de Roode Poorthoeve die van groot belang was voor de bescherming van het mirakelbeeld tijdens calamiteiten. De Roode Poortkapel markeert eveneens de historische invalsweg naar het bedevaartsoord Alsemberg vanuit Brussel en vormt een onderdeel van de processieweg van Alsemberg die bij de nabijgelegen parochie- en bedevaartskerk begint.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Pastoor Bolsstraat (Beersel)
De 18de-eeuwse pijlerkapel, is ook bekend als de Kapel van de Roode Poort naar de aanpalende hoeve. Op de voet van de kapel bleef het steenkappersmerk van Robert Derideau bewaard.