Beschermd monument

Van Cauwelaertkapel

Beschermd monument van 04-10-2018 tot heden

ID
113401
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/113401

Besluiten

Van Cauwelaertkapel met overgangszone
definitieve beschermingsbesluiten: 04-10-2018  ID: 14698

Beschrijving

Deze bescherming betreft de Van Cauwelaertkapel.Waarden

De Van Cauwelaertkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Authentieke en representatieve, doch zelden bewaard gebleven 18de-eeuwse natuurstenen pijlerkapel. De kapel vormt een getuige van de Mariadevotie uit de 18de eeuw die in Alsemberg teruggaat tot de 13de eeuw. De afbeelding van roerstokken en een drafmand op de sokkel verwijzen naar de oprichters van de kapel Joannes Van Cauwelaert en Joanna Van Der Velden, herbergiers en brouwers in Alsemberg. Door het opschrift en de afgebeelde symbolen is de kapel met alleen een religieus symbool maar tevens een verwijzing naar de status en de herberg van de oprichters. De kapel staat opgesteld in de Pastoor Bolsstraat, op de kruising met de Onze-Lieve-Vrouwstraat en markeert op die manier de historische weg naar het bedevaartsoord Alsemberg vanuit Brussel en Linkebeek. De plaats van de kapel is een representatief voorbeeld van een kruising van wegen die gekerstend werd door het optrekken van een wegkruis of kapel. Tot slot vormt de kapel een onderdeel van de processieweg van Alsemberg die bij de nabijgelegen parochie- en bedevaartkerk begint.

architecturale waarde

Authentieke en representatieve, goed herkenbare 18de-eeuwse pijlerkapel met verfijnde decoratie in Lodewijk XVI-stijl. De bewaring in goede bouwfysische toestand van een hardstenen pijlerkapel, opgetrokken volgens de mode van de tijd is niet alleen representatief maar tevens zeldzaam.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Pastoor Bolsstraat zonder nummer (Beersel)
Pijlerkapel van 1782 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de wegberm aan de splitsing van de Pastoor Bolsstraat en de O. L. Vrouwstraat.

Andere relaties

Heeft als overgangszone

Van Cauwelaertkapel: overgangszone

Pastoor Bolsstraat zonder nummer (Beersel)

Heeft als voorganger

Van Cauwelaertkapel

Pastoor Bolsstraat zonder nummer (Beersel)