Sint-Annakapel

Sint-Annakapel met overgangszone

De Sint-Annakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Representatief doch zeldzaam voorbeeld van een 18de-eeuwse pijlerkapel ter ere van de Heilige Anna. Het dorp Pede werd vermoedelijk in de 13de eeuw toegewijd aan de Heilige Anna toen deze patroonheilige van de vruchtbaarheid, het gezinsleven en de celibatairen een populaire volksheilige werd. De kapel werd opgetrokken op het ogenblik dat de cultus rond de Heilige Anna reeds tanende was. De Sint-Annakapel staat opgesteld bij de kruising van twee historische wegen, de Plankenlaan en de Sint-Annastraat, een plaats waar van oudsher wegkruisen en kapellen werden opgericht.

architecturale waarde

De 18de-eeuwse pijlerkapel in Doornikse steen is een representatief doch zelden bewaard gebleven en laat voorbeeld van een pijlerkapel in barokstijl, één van de oudste kapeltypes in Vlaanderen, opgetrokken op het ogenblik dat de evolutie naar de betreedbare kapel in volle gang was.

Sint-Annakapel

Plankenstraat (Dilbeek)
Barokke 18de-eeuwse pijlerkapel gelegen op de Plankenstraat tegenover de kruising met de Sint-Annastraat.

Heeft als overgangszone

Sint-Annakapel: overgangszone