Wegwijzer gesigneerd E. Desbeek

Gietijzeren wegwijzer gesigneerd E. Desbeck

Waarden

De wegwijzer gesigneerd E. Desbeek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Zeldzaam bewaard voorbeeld van een gesigneerde wegwijzer van de ijzergieterij Desbeek uit Hoeilaart toen het bedrijf nog geleid werd door de oprichter Ernest Desbeek (1878-1954). De wegwijzer getuigt van de kwalitatief en esthetisch hoogstaande producten die de ijzerindustrie in Hoeilaart produceerde in de bloeiperiode van de late 19de en 20ste eeuw. Het huis Desbeek stond vanaf zijn begindagen bekend voor het gebruik van kwalitatieve mallen. De blauwwitte kleur zou een gevolg zijn van een onderhoudsbeurt door de Touring Club de Belgique.

architecturale waarde

Zeldzaam bewaard voorbeeld van straatmeubilair uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Wegwijzer van het huis Desbeek in een verzorgde neoclassicistische vormentaal wat representatief is voor de gietijzeren wegwijzers uit het einde van de 19de en begin 20ste eeuw.

Wegwijzers

Willem Eggerickxstraat (Hoeilaart)
Twee verschillende gietijzeren wegwijzers waarvan zeker één afkomstig is uit de gieterijen Desbeck, het huidige Citybel aan de Overijsesteenweg 74; de gieterij ontstond als een indirect gevolg van de ontwikkeling van de druiventeelt waar ijzerstructuren werden gebruikt voor de bouw van serres.