Burgerhuizen in cottagestijl

Woonhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat acht burgerhuizen in cottagestijl die de hoek vormen van de Zeedijk met de Geitenweg.

Waarden

Geitenweg nummers 1-9, onder meer 'Anita' (nummer 5), 'Arc en ciel' (nummer 7) en 'Coup de vent' (nummer 9), Zeedijk nummers 81-85 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde:
als zijnde de laatste exemplaren van vooroorlogse en interbellumarchitectuur op de Zeedijk. Deze 'documenten' vormen niet alleen schakels in het verhaal van de Zeedijk, maar vervullen tevens een kritische functie ten opzichte van het heden.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Geitenweg 1-9, Zeedijk 81-85 (De Panne)
Karakteristiek rijtje aanpalende huizen in eclectische stijl onder meer geïnspireerd op cottagestijl, zie houtwerk van dakvensters, met vermenging van classicistische elementen. Het huizencomplex uit het begin van de 20ste eeuw werd onder meer naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont gebouwd.