Kilometerpaal 5

Gemeente Tervuren
Straat Brusselsesteenweg
Locatie Brusselsesteenweg zonder nummer (Tervuren)

Kilometerpaal

Brusselsesteenweg zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Eenvoudige ronde kilometerpaal van hardsteen, op iets bredere basis; bovenaan verzonken medaillon met zwart ingekleurd cijfer 5.

Typologiekilometerpalen

Kilometerpaal 5 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De gaaf bewaarde kilometerpaal nummer 5 bevindt zich langs de Brusselsesteenweg op 5 km van het vertrekpunt van de steenweg in Oudergem. De paal staat voor zover bekend nog steeds opgesteld op de oorspronkelijke plek en is een representatief voorbeeld en een vaak vergeten herrinering aan de invoering van het metriek stelsel in Vlaanderen tussen 1792 en 1836 en met zijn oprichting tussen 1792 en 1856 vermoedelijk één van de oudst bewaard gebleven kilometerpalen in Vlaanderen.

architecturale waarde

Een zeldzaam bewaard gebleven kilometerpaal, opgericht tussen 1792 en 1856, met een representatieve vorm en materiaalgebruik voor kilometerpalen uit de eerste helft van de 19de eeuw.