Wachthokje halte Vier Winden

Waarden

Het wachthokje halte Vier Winden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het wachthokje is een zeldzame getuige van de Belgische Buurtspoorwegen voor de verbussing van de tramlijnen. Het is een integraal betonnen schuilhuisje uit de periode 1941-1943. De vormgeving met zijn cirkelvormige plattegrond was perfect aangepast aan de lokale situatie waarbij de samensporende historische lijnen Brussel-Leuven en Tervuren-Leuven in Vossem splitsten ter hoogte van het wachthokje 'Vier Winden'.

architecturale waarde

Het wachthokje is een uitzonderlijk voorbeeld van betonnen straatmeubilair met alle stijlkenmerken van de modernistische stijl. De hele constructie is naar vormgeving voor zover bekend uniek voor wachthokjes in Vlaanderen.

Sint-Pauluslaan (Tervuren)
Betonnen wachthuisje in modernistische stijl met paddenstoelvorm, cirkelvormig plat dak op uitwaaierende centrale pijler.