Teksten van Twee boerenarbeiderswoningen

Twee boerenarbeiderswoningen ()

De woningen zijn beschermd als monument. De oorspronkelijke bescherming bij ministerieel besluit van 1 oktober 1981 werd voorlopig gewijzigd bij ministerieel besluit van 25 oktober 2018, teneinde een verplaatsing van het monument te bewerkstelligen. Deze wijziging werd definitief op 4 april 2019.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de boerenarbeiderswoningen als volgt werd gemotiveerd: "Als 18de-eeuwse landelijke dubbelwoonst met witgekalkte gevel onder zadeldak, met segmentbogige deurtjes en vensters met kruiskozijnen en blinden."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

Boerenarbeiderswoningen_versie 1_03.09.2015 ()

De boerenarbeiderswoningen zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de boerenarbeiderswoning als volgt werd gemotiveerd: "Als 18de-eeuwse landelijke dubbelwoonst met witgekalkte gevel onder zadeldak, met segmentbogige deurtjes en vensters met kruiskozijnen en blinden."