Graf van de beeldhouwer Oscar De Clerck

Beschermd monument van 20-12-2018 tot heden (voorlopige bescherming)

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe
Straat Sint-Stefaansstraat
Locatie Sint-Stefaansstraat 73A (Zaventem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.001/23094/105.1
  • 4.01/23094/125.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Grafteken voor Oscar De Clerck

Sint-Stefaansstraat 73A, Zaventem (Vlaams-Brabant)

Naoorlogs modernistisch grafteken voor de beeldhouwer Oscar De Clerck (1892-1968).

Beknopte karakterisering

Typologiegrafzerken
Stijlmodernisme
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

Deze bescherming betreft het graf met grafteken van de beeldhouwer Oscar De Clerck.

Waarden

Het graf met grafteken van de beeldhouwer Oscar De Clerck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Graf van en grafteken voor de beeldhouwer Oscar De Clerck (1892-1968) die op het einde van zijn leven in Sint-Stevens-Woluwe woonde. Samen met Oscar Jespers, Henri Puvrez, Geo Verbanck en Emiel Poetou geldt Oscar De Clerck als één van de grote vernieuwers van de Belgische beeldhouwkunst tijdens het interbellum. De kunstenaar met een internationale carrière kreeg erkenning vanaf het interbellum voor zijn helder-constructieve stijl die gekenmerkt wordt door invloeden van het kubisme, expressionisme en art deco, aangevuld met Afrikaanse, oosterse en klassieke elementen. Zowel de epigrafie op het grafteken als de gedenkplaat aan het voeteinde van de zerk met een metalen palmtak met letters en afbeelding van de medaille van het Légion d'honneur getuigen van de erkenning die Oscar De Clerck reeds tijdens het leven kreeg. De kunstenaar werd daarom ook bijgezet op een prominente plek op de begraafplaats, op een splitsing van twee paden en nabij de hoofdingang.

architecturale waarde

Uitzonderlijk kwalitatief uitgevoerd modernistisch grafteken dat naast alle traditionele kenmerken van het modernistische grafteken (zerk met stèle, gefrijnde blauwe hardsteen, metalen opliggende letters) de doorsnee kwaliteit duidelijk overstijgt door het gebruik van letters in hoogreliëf voor de epigrafie en de toevoeging van een bronzen portretmedaillon op de stèle.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.