Graf van de beeldhouwer Oscar De Clerck

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 20-12-2018  ID: 14750

Waarden

Het graf met grafteken van de beeldhouwer Oscar De Clerck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

Uitzonderlijk kwalitatief uitgevoerd modernistisch grafteken dat naast alle traditionele kenmerken van het modernistische grafteken (zerk met stèle, gefrijnde blauwe hardsteen, metalen opliggende letters) de doorsnee kwaliteit duidelijk overstijgt door het gebruik van letters in hoogreliëf voor de epigrafie en de toevoeging van een bronzen portretmedaillon op de stèle.

historische waarde

Graf van en grafteken voor de beeldhouwer Oscar De Clerck (1892-1968) die op het einde van zijn leven in Sint-Stevens-Woluwe woonde. Samen met Oscar Jespers, Henri Puvrez, Geo Verbanck en Emiel Poetou geldt Oscar De Clerck als één van de grote vernieuwers van de Belgische beeldhouwkunst tijdens het interbellum. De kunstenaar met een internationale carrière kreeg erkenning vanaf het interbellum voor zijn helder-constructieve stijl die gekenmerkt wordt door invloeden van het kubisme, expressionisme en art deco, aangevuld met Afrikaanse, oosterse en klassieke elementen. Zowel de epigrafie op het grafteken als de gedenkplaat aan het voeteinde van de zerk met een metalen palmtak met letters en afbeelding van de medaille van het Légion d'honneur getuigen van de erkenning die Oscar De Clerck reeds tijdens het leven kreeg. De kunstenaar werd daarom ook bijgezet op een prominente plek op de begraafplaats, op een splitsing van twee paden en nabij de hoofdingang.

Grafteken voor Oscar De Clerck

Sint-Stefaansstraat 73A (Zaventem)