Graf van de kunstenaar Victor Servranckx

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 20-12-2018  ID: 14752

Waarden

Het graf met grafteken van de kunstenaar Victor Servranckx is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Op de granieten steen ligt de door Servranckx vervaardigde hardstenen geometrisch-abstracte sculptuur Opus 2 uit 1923 voorzien van de typische signatuur SERVRANCKX. Het is de enige hardstenen versie van deze sculptuur. Opus 2 uit 1923 is een representatief werk voor het oeuvre van de kunstenaar uit zijn abstract-geometrische periode van de jaren 1920.

architecturale waarde

Het intact bewaarde authentieke grafteken uit 1965 bestaat uit een rechthoekige zwarte granieten zerk wat bijzonder vroeg is voor het gebruik van deze steensoort als solitaire grafsteen. Het grafteken Servranckx-Turcksin werd vervaardigd door het bekende grafmakersatelier Beernaert uit Elsene. Het grafteken getuigt van de vernieuwingen in de grafkunst die door het atelier Beernaert steeds op de voet werden gevolgd.

historische waarde

Het graf en het intact bewaarde grafteken zijn vervaardigd in 1965 voor de vooraanstaande Belgische kunstschilder, architect, interieurontwerper en theoreticus Victor Servranckx en zijn echtgenote Angeline Turcksin. Servranckx behoort tot de meest toonaangevende Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Na Georges Vantongerloo (1886-1965) is hij de meest internationale en meest verspreide abstracte kunstenaar van de eerste generatie Belgische abstracte kunstenaars. Met zijn schilderijen en beeldhouwwerken in de abstract-geometrische en surrealistische stijl heeft hij mee de Belgische kunstwereld op dat ogenblik bepaald. Van zijn vooruitstrevende stijl getuigt zijn beeldhouwwerk Opus 2 dat onderdeel uitmaakt van het grafteken.
Servranckx werd bijgezet in zijn geboortedorp Diegem. De industrialisatie en de spoorwegen omheen Diegem en het omgevende Brabantse landschap inspireerden Servranckx sterk in de jaren 1920 en zijn schilderijen refereren regelmatig naar die inspiratiebronnen. In 1925 zette de kunstenaar zijn abstract-geometrische idealen om in architectuur en dat in samenwerking met Huib Hoste.

Grafteken voor Victor Servranckx

Zaventemsesteenweg (Machelen)
Modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde abstract-geometrische schilder en designer Victor Servranckx (1897-1965) uitgevoerd door het atelier Beernaert.

Wordt opgevolgd door