Gedenksteen Eerste Wereldoorlog

definitieve opheffingsbesluiten: 11-09-2018  ID: 14693

voorlopige opheffingsbesluiten: 06-06-2018  ID: 14628

Waarden

De gedenksteen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De gedenksteen werd in 1919 ontworpen door de gemeentelijke bouwmeester Jan Van Weert en kreeg een plaats op de pui van het vroegere gemeentehuis dat in 1944 vernield werd tijdens de bevrijdingsgevechten rond het Albertkanaal.

artistieke waarde

De plastische uitwerking van de omlijsting van de naamplaat verleent dit gedenkteken een meerwaarde ten opzichte van andere sobere gedenkstenen waarop alleen naamlijsten voorkomen.

sociaal-culturele waarde

De gedenksteen is een materialisatie van de behoefte om een collectief trauma te blijven herinneren.

Van Heybeeckstraat (Antwerpen)
Op bakstenen sokkel geplaatste gebeeldhouwde hardstenen gedenksteen met onderaan leeuwenfiguur, overgebracht van het oude, in 1944 verwoeste gemeentehuis van Merksem.