Oorlogsgedenkteken van Koksijde

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koksijde is beschermd als monument. De bescherming omvat het natuurstenen monument en haar onmiddellijke omgeving, met inbegrip van de haag.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koksijde met inbegrip van haag is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

artistieke waarde

Als zijnde een werk van beeldhouwer Egide Rombaux. Rombaux (Schaarbeek, 1865 - Ukkel, 1942), leerling van zijn vader Félix, van G. De Groot en A. Desenfans, werkte onder meer samen met J. Lambeaux en G. Devreese. Hij realiseerde meerdere gedenktekens, waaronder de gedenktekens voor Gabrielle Petit, Kardinaal Mercier, Paul Janson en Edith Cavell in Brussel. Hij won tijdens zijn loopbaan meerdere prijzen en zou zelf zijn naam verlenen aan de 'Prijs Egide Rombaux'.
Rombaux wordt als een symbolistische beeldhouwer omschreven. Binnen het gamma van oorlogsgedenktekens in Vlaanderen is de thematiek op het gedenkteken van Koksijde origineel te noemen. Op zoek naar een streekeigen symbool koos Rombaux voor het motief van een schip met gerezen zeilen te midden van een onstuimige zee, als zinnebeeld voor 'België' dat de oorlog doorstaat. Dit bronzen beeld bekroont een zuil met aan de voorzijde een vlakreliëf met het thema van een Griekse overwinningsgodin, een thema dat wel vaker voorkomt op oorlogsgedenktekens. Met gespreide vleugels stijgt ze boven een vlammend kanon en een naakte man uit.

Oorlogsgedenkteken

Robert Vandammestraat (Koksijde)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koksijde van beide wereldoorlogen, naar ontwerp van beeldhouwer Egide Rombaux. Het gedenkteken werd onthuld in 1929. Het gedenkteken koos voor het thema van een schip, dat als zinnebeeld voor België de oorlogsstorm doorstaat.