Kattensteeg: overgangszone

Overgangszone van 18-03-2019 tot heden (voorlopige bescherming)

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kattensteeg
Locatie Kattensteeg (Borgloon)
Alternatieve naam Kattesteeg

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.001/73009/103.1
  • 4.02/73009/127.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kattensteeg

Kattensteeg (Borgloon)

Vanaf de Tongersestraat, aan de rand van de stadskern, vertrekt een gekasseide steeg, die uitloopt op een aardeweg. Waarschijnlijk bevindt deze zich ter plaatse van de verdwenen stadswallen.

Beknopte karakterisering

Typologiekasseiwegen, paden
Datering13de eeuw, 19de eeuw

Beschrijving

De betonnen keermuren langs de Kattensteeg en een zone van drie meter vanaf de zichtbare zijde van de betonnen en bakstenen keer- en tuinmuren, worden beschermd als overgangszone bij het stadsgezicht.

De afbakening van de overgangszone wordt als volgt gemotiveerd: "De instelling van een overgangszone dient de vrijwaring van de stedenbouwkundige en ruimtelijk-structurerende waarde van de Kattensteeg. Een overgangszone laat toe om een beheersvisie te ontwikkelen voor de betonnen keermuren die, hoewel geen erfgoedelementen, wel het historisch tracé van de Kattensteeg afbakenen. Een overgangszone laat ook toe om, met het oog op de problematiek van gronddruk, een beheersvisie te ontwikkelen voor de aangeaarde zijde van zowel de bakstenen als betonnen tuin- en keermuren."

Relaties

is overgangszone van Kattensteeg

Kattensteeg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.