Villa Belvédère

Duinwoningen en vissershuisje

Beschrijving

Het duinhuis Villa Belvédère is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa met inbegrip van het interieur, als ook het perceel waarop het gebouw is gelegen, met inbegrip van de duinvegetatie en de bakstenen toegangstrap.

De Villa Belvédère is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de individuele vakantiewoningen, in casu cottage-achtige duinhuizen, uit het interbellum aan de Westkust. Behalve het gebruik van cement liggen deze nog in de lijn van dit vooroorlogse type van kustarchitectuur". De "Villa Belvédère" is een duinhuis opgetrokken circa 1923 voor een Leuvense bouwheer; zij is gesigneerd "Gaston Lejeune architecte. Coxyde-Bains". Laatst genoemde is voor de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum, dé architect van duinhuizen te Koksijde-Bad. Dit vrij grote duinhuis bewaart zijn typische indeling, opstand, plattegrond en architecturale uitwerking. Deze blikvanger bovenop één der hoogste duinen in het centrum van Oostduinkerke-Bad wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de oplopende houten loggia en erker, gecementeerde boogvelden en dito pseudo-vakwerk en het wisselend dakenspel. Hierbij is het geheel geconcipieerd in een eigen "Vlaamse stijl": gele baksteenbouw afgewisseld met rode voor de plint en afwerking van de boogvelden, rode pannen bedaking. Anderzijds verwijst het pseudovakwerk dan weer naar de Engelse en Normandische bouwtrant. Van het bewaarde interieur is het meest typische element de schouwwand in de leefkamer, uitgewerkt als een kleine erker met gemetselde schouwen houten hoekzitbanken. Binnenshuis is ook het houtwerk nog oorspronkelijk, onder meer de omlijste deuren en de nog art-nouveaugetinte schouwmanteltjes in twee slaapkamers. Het duin bewaart naast het reliëf ook de typische, fixerende duinvegetatie - hier voornamelijk duindoorn. Bovendien bleef de bakstenen steektrap als typisch toegangselement van bovenop het duin gelegen duinhuizen behouden.

sociaal-culturele waarde

Als "document" uit het interbellum waarin het individuele bouwen van duinhuizen in de lijn van de vooroorlogse blijft doorleven, dit in een periode waarbij de grondslagen worden gelegd voor het massatoerisme met eigen, toen nieuwe types van kustarchitectuur. Het betreft ook een schakel in het verhaal van de kust waar het bouwen en verbouwen in een stroomversnelling is geraakt.

Villa Belvédère

La Charitéstraat 12 (Koksijde)
Vakantiewoning van 1923- '24 naar ontwerp van de Koksijdse architect G. Lejeune. Inplanting bovenop het duin, één der hoogste van het centrum van de badplaats, en toegankelijk via een bakstenen steektrap. Gearticuleerde plattegrond met rechthoekig basistracé. Twee bouwlagen van gele bakstenen met gebruik van rode voor de plint en afwerking van boogvelden; gevelsteen met opschrift. Typerende gebogen loggia en trapezoïdale erker, beide van hout en oplopend.