Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Parochiekerken Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen en Sint-Jan-de-Doper

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen is beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, naar ontwerp van J. Lantsoght is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De interieurelementen die integrerend deel uitmaken van het ontwerp en werden vervaardigd door verschillende belangrijke eigentijdse kunstenaars.
De beelden van M. Witdouck: Heilige Antonius, Heilige Rita, Zalige Idesbald, Gekruisigde Christus.
De glasramen, ontworpen door de Luxemburgers J. Lefèvre en F. Kinnen en uitgevoerd door R. Vandeweghe (St.-Andries) en het glas in beton van het portaal van G. Loire. Het hoofdaltaar en de zijaltaren van witte travertijn. De keramieke doopvont van R. Vandeweghe. Het deksel van de vont is van R. Bonduel. Het zijn twee belangrijke West-Vlaamse kunstenaars die ook internationaal erkend worden. De westelijke zijkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen met altaar (steen van Berchères) naar ontwerp van A. Martin (Chartres) en erboven beeld van Maria, van B. Loire (Chartres). Tussen de Mariakapel en het koor situeert zich de H. Sacramentskapel met opvallend tabernakel in smeedwerk van R. Bonduel (Brugge). Het interessant geheel van orgeltribune met orgel van Loncke (Kortemark) en de toegang tot de orgeltribune geflankeerd door twee biechtstoelen. Het wijwatervat.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een bedehuis ontworpen door de Brugse architect Jozef Lantsoght. Het gebouw wordt beschouwd als één van zijn beste werken. De kerk wordt gekenmerkt door een plattegrond die de traditionele verdeling van het kerkgebouw verzoent met de eisen van de liturgische viering. Het koor wordt duidelijk gescheiden van de gelovigen, die toch zo dicht mogelijk bij het altaar worden gebracht. Typerend en vernieuwend is de plastische plattegrond, die zich in een monumentale opstand uitwerkt en het materiaalgebruik id est een constructie van staal, beton en betonglas. Het betonskelet is bekleedt met witte baksteen en de metalen dakkap bekleedt met blauwgeglazuurde tegels. Als zijnde een kerk die reeds vermeld wordt in de eigentijdse architectuur als een belangrijke realisatie binnen de zoektocht naar een nieuwe kerkarchitectuur. De kerk wordt zowel door ontwerp als door materiaalgebruik beschouwd als een voorbeeld van een modern kerkgebouw in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog. De architect besteedde veel aandacht aan de integratie van kunstwerken. De glasramen werden ontworpen door de Luxemburgers J. Lefèvre en F. Kinnen en uitgevoerd door R. Vandeweghe (Sint-Andries). De beelden werden ontworpen door M. Witdouck.

sociaal-culturele waarde

De kerk is een voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht wordt naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

Kerkplein (Koksijde)
Modern bedehuis naar ontwerp van architect J. Lantsoght, van 1956. Constructie van staal, beton en betonglas; betonskelet bekleed met witte baksteen; metalen dak kap met doorbroken, centrale spits en klokkenstoel.

Is de omvattende bescherming van

Orgels kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen

1. Op het doksaal: nieuw groot orgel door Loncke Orgelbouw, aangevat in 1991; wordt in 2010 en volgende voltooid door J. Lapon. 2. In de weekkapel: klein positieforgel door Loncke Orgelbouw uit circa 1975.