Beschermd monument

Estaminet Au Cher Ami

Beschermd monument van 19-08-2019 tot heden

ID
113579
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/113579

Besluiten

Estaminet Au Cher Ami met cultuurgoederen
definitieve beschermingsbesluiten: 19-08-2019  ID: 14864

Beschrijving

Deze bescherming betreft het estaminet Au Cher Ami, met inbegrip van cultuurgoederen, en de door A. Van Lierde ingerichte historische gelagzaal en het beboomde driehoekige voorplein.Waarden

Het estaminet Au Cher Ami, met inbegrip van cultuurgoederen, en de door A. Van Lierde ingerichte historische gelagzaal en het beboomde driehoekige voorplein zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het estaminet ‘Au Cher Ami’ is een uitzonderlijk voorbeeld van een herberg waar onomstotelijk archivalisch is vastgesteld dat er reeds meer dan  anderhalve eeuw  ononderbroken een horecafunctie is gevestigd. De eerste vermelding van een herbergier gaat terug tot 1865 en een danszaal wordt vermeld in 1876. Het café-interieur uit het interbellum met al zijn elementen getuigt van de continuering van dat historische gebruik in de 20ste eeuw. Gesigneerde caféinterieurs, in dit geval op de toog door middel van een koperen naamplaatje ‘A. Van Lierde Ruysbroeck’, waarbij de producenten dus bekend zijn, zijn uitzonderlijk.

De context met het beboomde en omhaagde plein, hier linde (Tilia), kastanje (Castanea) en liguster (Ligustrum), is een representatieve historische situatie die hier niet alleen via historisch beeldmateriaal gedocumenteerd werd maar ook effectief bewaard bleef wat zeer uitzonderlijk is.

architecturale waarde

Het estaminet ‘Au Cher Ami’ is een goed bewaard en representatief voorbeeld van een landelijke herberg uit de 19de eeuw met een gesigneerd gaaf bewaard authentiek burgerlijk caféinterieur uit het begin van de jaren 1920. De combinatie van het 19de-eeuwse gebouw met zijn typerende exterieur-kenmerken en verhoudingen met een bijna 100 jaar oud authentiek caféinterieur heeft een bijzondere ensemblewaarde die steeds zeldzamer wordt. Het interieur voldoet aan alle vormelijke kenmerken en het materiaalgebruik voor een burgerlijk café uit de eerste helft van de jaren 1920 zoals blijkt uit de literatuur uit dezelfde periode. Het interieur behield zijn typische kenmerken als de houten banken en lambrisering, toogmeubel, glazenkast, ingewerkte spiegels / tegels, de vloer met zwart-wittegels en het stucplafond waardoor het als burgerlijk café-interieur herkenbaar is.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Estaminet Au Cher Ami

Sterstraat 2 (Drogenbos)
19de-eeuwse herberg met een interbellum-interieur.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Estaminet Au Cher Ami

Sterstraat 2 (Drogenbos)