Graf en grafteken Van Cotthem

Waarden

Het graf en het grafteken Van Cotthem zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Het graf en het grafteken zijn dankzij de unieke bronzen buste en het unieke in brons uitgevoerde embleem op de stèle herkenbaar als die van de Vlaamse vliegtuigpionier, oorlogsheld, verzetsstrijder en industrieel Albert Van Cotthem en zijn echtgenote. Albert Van Cotthem is reeds tijdens het leven verschillende malen geëerd en gehuldigd onder andere met het eredekenschap van de arbeid. Dat in de funeraire kunst zelden afgebeelde ereteken wordt zowel op de stèle als op de bronzen buste getoond.

architecturale waarde

Zeer vroeg voorbeeld uit 1962 van een sober modernistisch grafteken integraal uitgevoerd in grijze graniet. Het gebruik van graniet als enige steensoort voor het volledige graf is bijzonder vroeg voor Vlaanderen. Het grafteken werd specifiek vorm gegeven om de buste van Albert Van Cotthem uit 1948 een plaats te geven waardoor een sterke ensemblewaarde ontstaat.

artistieke waarde

De unieke bronzen buste van Van Cotthem vervaardigd door de internationaal gewaardeerde Victor Rousseau in 1948 is niet alleen representatief voor de stijl en het oeuvre van de kunstenaar maar bovendien één van zijn laatste realisaties. Rousseau stond bekend als één van de beste portretbeeldhouwers van zijn tijd en het borstbeeld getuigt van dat kunnen.

volkskundige waarde

De plaats van begraving, langs het centrale pad, nabij de vlaggenmast, traditioneel een belangrijke en prestigieuze plaats, wijst op het uitzonderlijke belang dat de gemeente en de nabestaanden aan Albert Van Cotthem toebedeelden.

Grafteken Van Cotthem

Galgstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Modernistisch grafteken uit 1962 voor de luchtvaartpionier Albert Van Cotthem met een buste door Victor Rousseau.