Beschermd monument

Grafteken Moreau-Deneve

Beschermd monument van 16-12-2019 tot 10-04-2020 (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
113608
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/113608

Besluiten

Grafteken Moreau-Deneve
voorlopige beschermingsbesluiten: 16-12-2019  ID: 14889

Beschrijving

Deze bescherming betreft het grafteken Moreau-Deneve (grafperceel: plein 7, nummer 61).Waarden

Het grafteken Moreau-Deneve is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het is een zeldzaam en kwalitatief hoogstaand grafteken vervaardigd door Antoon Van Parys, één van de laatste funeraire beeldhouwers die Vlaanderen rijk was. De grafsculptuur is een representatief en uitermate kwalitatief voorbeeld van de volwassen mystieke stijl van Antoon Van Parys uit de late jaren 1920 waarbij zowel het symbolisme als het expressionisme volledig zijn doorgebroken en tot een persoonlijke eenheid zijn gecombineerd. De term 'mystieke stijl' wordt enkel toegepast op het oeuvre van Antoon Van Parys daar de introverte kunstenaar nooit leerlingen had en geen school maakte.

De piëta is ontdaan van alle bijkomstigheden, sober en architecturaal, monumentaal en groots ondanks de gewone afmetingen. Door contrast in expressie (gezicht Maria ten opzichte van de hangende ledematen van Christus) en contrast in detaillering van de uitwerking (gezicht Maria, handen en voeten Christus ten opzichte van het lichaam van Christus en de kledij van Maria) reduceert dit beeld de piëta tot zijn kern: vasthouden, koesteren en afscheid nemen. Die manier van uitbeelden is representatief en typerend voor het werk van Van Parys. 
De samenstelling van het grafteken met een zerk, vaas, grafbeeld, epigrafie en bijhorende porseleinfoto's van de overledenen in bronzen art-deco-omlijstingen, creëert een bijzonder sterke ensemblewaarde die alle elementen van een traditioneel grafteken uit de jaren 1920 gaaf bewaart. De zerk met uit de dikte van de steen uitgekapte epigrafie is uitzonderlijk kwalitatief.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Grafteken Moreau-Deneve

Mechelsesteenweg zonder nummer (Vilvoorde)
Hardstenen grafteken vervaardigd voor de familie Moreau-Deneve in 1927 door de beeldhouwer Antoon Van Parys in mystieke stijl.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Grafteken Moreau-Deneve

Mechelsesteenweg zonder nummer (Vilvoorde)