Beschermd monument

Kasteeldomein Groene Poort: delen van het neerhof

Beschermd monument van tot heden

ID
11365
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11365

Besluiten

Kasteel De Groene Poort, neerhof, boomgaard en kasteelpark
definitieve beschermingsbesluiten: 02-02-1981  ID: 1593

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het neerhof van het kasteel Groene Poort, gelegen langs de Dudzeelse Steenweg te Koolkerke, is beschermd als monument. De bescherming omvat het 17de-eeuws woonhuis, het bakhuis, de 17de-eeuwse duiventoren en de gemetselde bedstede in een stal in de vleugel ten oosten van het woonhuis. In hetzelfde besluit werden het kasteel en de omgeving respectievelijk beschermd als monument en dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en volkskundige waarde van het neerhof kasteel Groene Poort als volgt werd gemotiveerd: het 17de-eeuws woonhuis als typisch West-Vlaamse hoeve met hoogkamer; het bakhuis als onderdeel van de oude hoeve-infrastructuur; de 17de-eeuwse duiventoren heeft monumentwaarde als zeldzame combinatie van varkenshokken, hoenderhok en duiventoren met 288 nesten.

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DWDW000394, Kasteeldomein Groene Poort, advies KCML (1981).


Waarden

Het neerhof van het kasteel De Groene Poort en meer bepaald het 17de-eeuws woonhuis, het bakhuis, de 17de-eeuwse duiventoren en de gemetselde bedstede in een stal in de vleugel ten oosten van het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

-

volkskundige waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Neerhof van het kasteel Groene Poort

Dudzeelse Steenweg 464 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen verzameld rondom een grotendeels verhard erf. Nu toegankelijk via een bekiezelde oprit, eertijds via de hoofdingang en toegangspoort van het kasteel waarbij het neerhof aan de westzijde afgesloten werd door het kasteel en bijhorende omwalling.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.