Cottages Jan-Pol en La Guadeloupe

Village Sénégalais, woning Casa Blanca en woningen

Beschrijving

De cottages Jan-Pol en La Guadeloupe ontworpen door Gaston Lejeune zijn beschermd als monument. De cottage Jan-Pol droeg op het moment van bescherming (2001) de naam Loxly. De bescherming omvat beide woningen, die elkaars spiegelbeeld vormen, met inbegrip van het interieur. De onmiddellijke omgeving van de cottages, zoals de garage, tuinen en afsluitingen, zijn niet in de bescherming als monument opgenomen. De cottages en hun onmiddellijke omgeving maken deel uit van de als dorpsgezicht beschermde wijk Village Sénégalais.

Waarden

De panden Bauwenslaan nummers 2-4, respectievelijk zogenaamd 'Jan-Pol', nu 'Loxley', en 'La Guadeloupe' zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de geïndividualiseerde cottages, in casu duinhuizen, uit de vroeg-toeristische periode van de Westkust, id est de periode van kort voor de eeuwwisseling tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dit type van 'vrijetijdsarchitectuur' introduceerde in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. 'Jan-Pol', nu 'Loxley', en 'La Guadeloupe' vormen een samenstel met twee duinhuizen van het bel-etagetype in spiegelbeeld, naar ontwerp van Gaston Lejeune van 1913. Laatst genoemde is vóór de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum, dé architect van duinhuizen te Koksijde-Bad. Het samenstel bewaart - in spiegelbeeld - de typische indeling, opstand, plattegrond en architecturale uitwerking van de eerste generatie duinhuizen aan de Westkust. Als blikvanger aan een driesprong wordt het voornamelijk gekarakteriseerd door het veelvuldig gebruik van beschilderd houtwerk voor erkers, leuningen, pseudo-vakwerk, het wisselend dakenspel met dakkapellen, in- en uitspringende muurpartijen ten gevolge van erkers en loggia's. Hierbij is het geheel geconcipieerd in een eigen "Vlaamse stijl" - witbeschilderde baksteenbouw, rood pannen zadeldak, boogvelden voor de muuropeningen met houten bovendorpels, roedenverdeling. Anderzijds verwijst het pseudo-vakwerk dan weer naar de Engelse en Normandische bouwtrant. Bovendien bewaart dit samenstel nog grosso modo zijn houten interieurinrichting zoals de deuren, de trap, de plankenvloeren, en in de meest uitgewerkte leefruimte, de zoldering en de art-nouveaugetinte schouwmantel onder meer met bijhorende spiegel, hier behoudt nummer 4 ook nog de schotellift.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een 'document' uit de vroeg-toeristische periode van de Westkust, dat de toenmalige sfeer en woonwensen van de zomerse vakantieganger weerspiegelt.

Bauwenslaan 2-4 (Koksijde)
Vrijstaande cottage met twee wooneenheden in spiegelbeeld, uit 1913 ontworpen door Gaston Lejeune. De woningen bestaan uit witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint. De sokkelvormende begane grond is sober uitgewerkt. Op de bel-etage worden de leefruimten verruimd door terrassen en loggia's met houten balkons.