Godshuis Sint-Trudo

Geografisch pakket Brugge

De bescherming als monument omvat het godshuis Sint-Trudo, aanvankelijk refugiehuis van Sint-Baafs.

Waarden

Het Godshuis Sint-Trudo, voormalig Hof van Sint-Baafs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
als zijnde de voormalige refuge van de Gentse Sint-Baafsabdij, in 1566 eigendom van de Sint-Trudoabdij en na de Franse Revolutie benut als Godshuis met een interessant gebouwencomplex met oude 16de-eeuwse kern, welke onder meer aan tuinzijde een fraaie gaanderij met natuurstenen middenzuil bewaart en binnenin de oorspronkelijke balklaag met gebeeldhouwde balksleutels en schilddragende engelenfiguren.

Godshuis Sint-Trudo

Garenmarkt 23-25 (Brugge)
Groep van twaalf breed- en diephuisjes van twee à acht traveeën en één à twee bouwlagen rondom twee kleine, met mekaar verbonden binnentuinen waarin grasperken en armpompje. Oudste 15de-16de-eeuwse gedeelte aan de straat bestaande uit een poortvleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; gemarkeerd door een hoge schoorsteenschacht met rookmonden; rechts drie traveeën, uitgewerkt als diephuis van (nummer 25) met afzonderlijke ingang.