Stadswoning gedateerd 1561

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoekhuis van de Pieter Pourbusstraat met de Grauwwerkersstraat, met jaarankers gedateerd 1561. Het gebouw werd in 1914 historiserend gerestaureerd, niet in de 19de eeuw zoals vermeld in de motivering van het beschermingsbesluit.

Pieter Pourbusstraat 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een beeldbepalend hoekhuis, gedateerd d.m.v. muurankers 1561, met een typische 19de-eeuwse restauratie.

Pieter Pourbusstraat 1 (Brugge)
Heden enkelhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder samengesteld zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); thans één geheel vormend met een pand aan de Grauwwerkersstraat van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaarankers "1561" aan Pieter Pourbusstraat.