beschermd cultuurhistorisch landschap

De Lage Moere

beschermd cultuurhistorisch landschap van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
11421
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11421
200 m

Basis Lagen

Besluiten

De Lage Moere
nietigverklaringen: 30-09-1998  ID: 11142

De Lage Moere
definitieve beschermingsbesluiten: 19-08-1985  ID: 2069

Beschrijving

Het gebied De Lage Moere te Brugge en Meetkerke werd beschermd als landschap bij ministerieel besluit van 19 augustus 1985. Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 30 september 1998.



Waarden

De Moere was beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Arduinen grenspaal

Molenweg 5 (Zuienkerke)
Arduinen grenspaal bij erfingang tot de vernieuwde hoeve maar gevonden op een andere plaats op het terrein.


De Roode Poorte, omwalde hoeve met losse bestanddelen

Mareweg 2 (Zuienkerke)
De omwalling om de hoeve is deels bewaard. Boerenwoning in kern wellicht 17de-eeuws. Laag volume in verankerde rode baksteenbouw, vijf traveeën waarvan twee lage opkamertraveeën. Koeienstal gedateerd 1765 met bewaard dakspant en bakstenen vloer. Bakhuis met volledig bewaarde inrichting, zwarte Boomse vloertegels met datering 1698 en troggewelven. Een lange dubbele dwarsschuur met moeffen en negblokken met tien gebintes met gebeitelde telmerken en wagenhuis datering 1782.


Hoeve Den Boomgaard

Molenweg 7 (Zuienkerke)
Gerenoveerde hoeve. Eerste vermelding van de hoeve in 1543. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als drie losse bestanddelen met enorme boomgaard. Boerenwoning gerenoveerd in laatste kwart 20ste eeuw, witgekalkt met gepekte plint. Schuur met schilddak met geïncorporeerde stallen, eveneens witgekalkt met gepekte plint, stalvleugel gedateerd 1899, vijver maar boomgaard verdwenen.


Langgestrekte hoeves

Biezenstraat 4, 9 (Zuienkerke)
Langgestrekte hoeves; boerenwoning van één bouwlaag met geïncorporeerde stallen onder pannen zadeldak. Beide hoeves zijn aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845.


Langgestrekte hoeves

Biezenstraat 2, 6 (Zuienkerke)
Kleine hoeves van het langgeveltype; boerenwoning van één bouwlaag met geïncorporeerde stallen onder pannen zadeldak. Beide hoeves zijn aangeduid op de kaart van Ferraris van 1770-1778.


Magdaleenahoeve

Molenweg 3 (Zuienkerke)
Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge. Eerste vermelding in 1754 en aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 als hoeve met drie losse bestanddelen op een vierkant omwald erf. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenwoning van twee bouwlagen en drie traveeën en stalvleugel beiden uit 18de eeuw maar boerenwoning later verhoogd. Dubbele dwarsschuur uit 19de eeuw en stalvleugel uit 20ste eeuw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Meetkerkse Moeren, poldergebied rond Houtave en overgang naar de zandstreek

Sint-Andries (Brugge), Varsenare (Jabbeke), Houtave, Meetkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de poldergronden ten noordwesten van Brugge met de kleinschalige dorpen Houtave en Meetkerke, doorsneden door de Blankenbergse vaart en centraal de droogmakerij van de Lage Moere. Voorbij het kanaal Brugge-Oostende ligt een overgangsgebied naar de zandstreek ten westen van Brugge met een aantal ontginningshoeves en kasteeldomeinen waarvan enkele historisch verbonden zijn met het polder- en moergebied.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: De Lage Moere [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11421 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.