Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Rooigem: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Rooigem met aanhorigheden, tuinpaviljoen, tuinbeelden en het kasteeldomein

Beschrijving

Het park bij het kasteel Rooigem te Sint-Kruis is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werden het landhuis, de gebouwen op het neerhof, het tuinpaviljoen en de twee tuinbeelden beschermd als monument. De tuinbeelden maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteeldomein Rooigem is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typisch kasteeldomein met 18de- en 19de-eeuwse parkaanleg.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)
Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.