Kasteeldomein Rooigem: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 14-07-1994 tot heden

Deelgemeente Sint-Kruis
Straat Rooigem, Bisschopsdreef, Moerkerkse Steenweg, Gemeneweideweg-Noord, Aardenburgseweg
Locatie Aardenburgseweg, Bisschopsdreef 13, Gemeneweideweg-Noord, Moerkerkse Steenweg, Rooigem 1, Rooigem 3 (Brugge)

• 4.01/31005/471.1
  • DW000599

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3, Brugge (West-Vlaanderen)

Kasteelsite "Rooigem" met park en moestuin, kasteel, hoeve en stallingen, tuinpaviljoen en tuinbeelden. Kasteeldomein beschermd als dorpsgezicht en kasteel met aanhorigheden, tuinpaviljoen en tuinbeelden beschermd als monument bij M.B. van 14/01/1994.

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)

Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).

Beschrijving

Het park bij het kasteel Rooigem te Sint-Kruis is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werden het landhuis, de gebouwen op het neerhof, het tuinpaviljoen en de twee tuinbeelden beschermd als monument. De tuinbeelden maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteeldomein Rooigem is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Als zijnde een typisch kasteeldomein met 18de- en 19de-eeuwse parkaanleg.