Stadswoningen In Sint-Jacob en De Vergulde Fontein

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalige huis In Sint-Jacob of De Drie Koningen en huis De Vergulde Fontein, in 1839 samengevoegd tot één pand. De zijgevel van voormalig huis In Sint-Jacob vertoont een lavabonis en sporen van oudere openingen die eveneens tot de afbakening behoren.

Waarden

Het rijhuis gevormd door de twee voormalige huizen De Drie Koningen en De Vergulde Fontein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde twee panden met een oudere kern die gedeeltelijk opklimt tot de 13de eeuw, in 1839 samengebracht achter een eenvoudige bepleisterde lijstgevel en voorzien van waardevolle interieurelementen: een tweeledige kelder met kruisribgewelven, een laat-empire aankleding op de begane grond en de eerste verdieping en een oorspronkelijke bekapping versterkt in de 14de en 15de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Stadswoning De Vergulde Fontein

Twijnstraat 15 (Brugge)
Lijstgevel van 1839, soortgelijk aan deze van In Sint-Jacob.

Stadswoning In Sint-Jacob

Twijnstraat 13 (Brugge)
Huis met in 1839 verbouwde voorpuntgevel. Oude 13de-eeuwse kern in de loop van de 14de eeuw verbouwd: onder meer toevoegen van bouwvolume links met trappenhuis. 1999: "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge).