Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 04-07-1996 tot heden
Dorpskom van Leisele met woning
definitieve beschermingsbesluiten:
04-07-1996 ID: 3043
Beverenstraat, Izenbergestraat, Leiseledorp, Veurnestraat (Alveringem)
De dorpskom van Leisele concentreert zich rond Leiseledorp, een gaaf bewaard rechthoekige plein met omlopende gekasseide dorpsstraat.
Leiseledorp 30-31 (Alveringem)
Arbeidershuisjes uit de eerste helft van de 19de eeuw. Respectievelijk vijf en drie traveeën van één bouwlaag onder zadeldak met licht overstekende dakrand en hanggoot.
Leiseledorp 27 (Alveringem)
Alleenstaand rijtje van arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 19de eeuw, elk met voortuintje en waterpomp tegen de voorgevel. Gelegen achter en ongeveer evenwijdig met huizenrij op de oostzijde van het dorpsplein.
Leiseledorp 3 (Alveringem)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1850.
Izenbergestraat 1-3 (Alveringem)
Twee soortgelijke huizen waarvan nummer 3 zogenaamd "De Pikdorser" volgens uithangbord, op driesprong met Leiseledorp en Beverenstraat. Respectievelijk dubbel- en enkelhuis van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van oude kern uit de 18de eeuw.
Leiseledorp 8 (Alveringem)
Hoekhuis van vier traveeën (na dichtmetselen van een deurtravee; oorspronkelijk vijf traveeën) en één bouwlaag. Onder geknikt zadeldak (nok parallel aan het plein, Vlaamse en mechanische pannen). Oude kern van 1769, zie muurankers in linkerzijgevel.
Leiseledorp 6 (Alveringem)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Brede vlakke hoeklisenen.
Beverenstraat 4 (Alveringem)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde en later met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel; 19de-eeuwse winkelpui.
Leiseledorp zonder nummer (Alveringem)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van Leisele en dateert van 1921.
Leiseledorp zonder nummer (Alveringem)
De parochiekerk van Leisele is toegankelijk via een gekasseide dreef beplant met zomerlindes. Rechts en links van de toegangsdreef staan respectievelijk twee en drie gekandelaarde lindes.
Leiseledorp zonder nummer (Alveringem)
Het kerkhof rondom de parochiekerk van Sijsele is langs vier zijden begrensd door een afsluitingshaag van groene hulst. Ook de toegangsdreef naar de kerk is naast de rij gekandelaarde lindes afgeboord met een hulsthaag.
Leiseledorp 11 (Alveringem)
Merkwaardig breedhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, inspringend ten opzichte van nummer 10.
Izenbergestraat 2 (Alveringem)
Hoekhuis van respectievelijk drie, een en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw.
Veurnestraat 18 (Alveringem)
Zogenaamd "Het Blauwhuis", in 1765 vermeld als "Maison de Plaisance"; gebouwd ten westen van - en na sloping van kasteel zogenaamd "Den Burg van Leisele" ten zuiden van de kerk.
Leiseledorp 20-21 (Alveringem)
Hoek complex van vijf traveeën + één travee + dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw.
Leiseledorp 18 (Alveringem)
Voormalige onderpastorie (tot de jaren 1960), thans burgerhuis. Alleenstaand woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit begin 20ste eeuw.
Leiseledorp zonder nummer (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.
Leiseledorp 19 (Alveringem)
Eertijds omwalde pastorie ingeplant ten noorden van de kerk. Gegroend toegangsbruggetje met rechthoekig poortje over thans gedempte omwalling aan voorzijde van tuin. Rest van omwalling met bakstenen bruggetje in achtertuin.
Leiseledorp 12-13 (Alveringem)
Voormalig schoolgebouw, in de tweede helft van de 19de eeuw omgevormd tot twee breedhuizen van elk vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met twee klimmende dakkapellen en hanggoot. Oude kern van 1787, volgens muurankers.