Teksten van Pastorie Sint-Petrusparochie en tuin

PastorieStPetrusTuin_10/10/2013_versie1 ()

Pastorie en tuin van de Sint-Petrusparochie.

De pastorie van Rotselaar is een goed bewaard gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl met renaissance-inslag uit het begin van de 17de eeuw. In tegenstelling tot de meeste pastorieën in de regio is ze niet omgracht. Uit de periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog dateren waarschijnlijk de Lourdesgrot in de noordwesthoek van de tuin en de huidige beplantingen in die omgeving: vijf bomen met stamomtrekken tussen 2 meter en 2,50 meter: twee zilverlinden (Tilia tomentosa), bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’), rode en witte paardenkastanje (Aesculus carnea (x), Aesculus hippocastanum).

Het grootste gedeelte van de tuin wordt momenteel ingenomen door gazon; een rozenperkje rond een heiligenbeeld vormt zowat de enige stoffering. Dit gazon wordt bovendien doorsneden door een brede dolomietweg, die naar een ‘carport’ leidt en waarvan een pad aftakt naar de grot. Oude foto’s suggereren een veel dichtere beplanting.

Bron: DENEEF R. (red.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Hageland – Noordoosten van Vlaams-Brabant, Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, M&L Cahier 14, Brussel, 239.

Pastorie Sint-Petrusparochie en tuin ()

De bescherming als dorpsgezicht omvat de pastorie van de Sint-Petrusparochie en de tuin. De pastorie en de omheiningsmuur rond het domein zijn eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van de pastorietuin als volgt: "als omkadering van en integraal onderdeel van het pastoorsverblijf."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000766, Pastorie en tuin (PAESMANS G., 1991).