Kasseiweg Varentstraat

Beschermd monument van 30-03-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Kaster
Straat Varentstraat
Locatie Varentstraat zonder nummer (Anzegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34003/101.1
  • OO000471

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasseiweg

Varentstraat zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

De Varentstraat was oorspronkelijk een aarden weg waarlangs verschillende cichorei-asten gevestigd waren. De straat werd in 1891-1892 verhard met kasseien en later met essen afgezoomd.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De volledige Varentstraat, een kasseiweg gelegen te Kerkhove (Avelgem) en Kaster (Anzegem), is beschermd als monument.

Waarden

De Varent, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Deze kasseiwegen getuigen van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

Deze kasseiwegen zijn nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

sociaal-culturele waarde

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.