Oude meidoorn rond het Moordenaarskruis

Eenstijlige meidoorn en smeedijzeren kruis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de éénstijlige meidoorn met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 23,2 meter rondom de heester en een smeedijzeren kruis.

Waarden

De éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), met inbegrip van een cirkelvormige zone van 23,2 meter rondom de heester en een smeedijzeren kruis zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde:
De éénstijlige meidoorn is verbonden met de geschiedenis van het 'Moordenaarskruis'. Hoewel niet alle details van het verhaal duidelijk zijn, verwijst het kruis naar een historische uitleveringsplaats voor ter dood veroordeelden. De meidoorn is tevens een relict van een kruispunt dat enkele decennia geleden verdween.

in casu esthetische waarde:
De éénstijlige meidoorn is een beeldbepalend object in het open akkerlandschap tussen Opvelp en het Willebringse gehucht Honsem. Dit wordt versterkt door zijn mooie, representatieve groeivorm.

Meidoorn rond het Moordenaarskruis

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Oude meidoorn naast het ‘Moordenaarskruis’ vlak bij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp. In het open akker landschap rondom het ijzeren kruis is er de laatste eeuwen bijzonder weinig veranderd. Boom hoort bij kruis, maar kruis amper zichbaar doordat het is opgenomen door de boom