Kasteel Coloma

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.

Kasteel Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.

Kasteel Coloma