Priorij van Klein Bijgaarden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

U-vormig, aan rand van park ingeplant kasteel in neoclassicistische stijl van 1868, apsisvorm van de oude kloosterkerk nog zichtbaar, voortuin met bijgebouwen van de straat gescheiden door bakstenen muur met aan weerszijden een ijzeren hek.

Klein-Bijgaardenstraat 27A (Sint-Pieters-Leeuw)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Park van de Priorij van Klein Bijgaarden

Klein-Bijgaardenstraat 21-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Voormalige priorij van de benedictinessen met kloosterhoeve, omgevormd tot privéresidentie en jeneverstokerij in 1800; in de 18de eeuw strak geometrische siertuinen met looftunnels, koepels en nissen in latwerk; verbouwd tot kasteel met kasteelhoeve omstreeks 1865-1868 waarbij het rudimentair landschappelijk park met serres omgevormd en uitgebreid werd als 'rivierlandschap'.