Neogotisch administratiegebouw

Hoekpand, Provinciaal Hof en postgebouw

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neogotisch gebouw op de hoek van de Markt met de Philipstockstraat.

Het hoekpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het vormt de oostelijke Marktzijde samen met het Provinciaal Hof en het Postgebouw en komt op de plaats van de vroegere waterhal en de in 1878 afgebrande laatclassicistische eenheidsbebouwing.
Dit kunsthistorisch waardevol gebouwencomplex opgetrokken in eclectische stijl naar ontwerp van de Ieperse architect J. Coomans (1871-1937) is ontegensprekelijk met de belangrijkste neobeweging in Brugge verbonden. Mede onder druk van de publieke opinie wordt geopteerd voor een heropbouw in neogotische stijl, aansluitend bij de lokale traditie en voornamelijk de baksteengotiek. De gevel valt op door de fraaie uitwerking met uitgebouwde galerij van twee bouwlagen hoog en de slanke traptoren geïnspireerd op die van de Poortersloge (Academiestraat 18) met determinerende rol in de gevelcompositie en volumewerking. De gevelordonnantie met laatgotisch patroon en neorenaissancistische inslag verwijst naar het reconstruerend gerestaureerde Brusselse Broodhuis.
Het pand heeft een oorspronkelijke indeling met L-vormige enfilade van vertrekken rondom een trappenhuis.

Als zijnde een beeldbepalend pand deel uitmakend van de oostelijke Marktzijde.

Markt 1 (Brugge)
Neogotisch hoekpand naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1908 en opgetrokken in 1910-1914. Bijhorende conciërgerie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge) van 1925 met integratie van arduinen klokgevel van 1732 afkomstig van de Markt, zie Philipstockstraat nummer 2.