Beschermd monument

Kasteel Bloemenoord

Beschermd monument van 17-07-2012 tot heden
ID: 11468   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11468

Besluiten

Kasteel Bloemenoord
definitieve beschermingsbesluiten: 17-07-2012  ID: 5058

Beschrijving

Het kasteel Bloemenoord, gelegen langs de Rijselstraat te Sint-Michiels, is beschermd als monument.Waarden

Kasteel Bloemenoord is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een uitermate fraai afgewerkt voormalig kasteeltje, gebouwd in de jaren 1905-1908, dat zowel qua ontwerp als qua bewaarde interieuraankleding getuigt van echt vakmanschap. Het is een gebouw in een typische, beaux-arts architectuur, getypeerd door de bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door pilasters, imitatievoegen, muuropeningen in geprofileerde omlijstingen en fraai uitgewerkte torenuitbouw, dakkapellen en markies. Vooral op de begane grond zijn rijkelijke interieurelementen (zoals onder meer schouwen en lambriseringen) bewaard.
Als zijnde een kasteel ontworpen door de Gentse architect L. Morial die beschouwd wordt als een kwaliteitsvol ontwerper van beaux-arts architectuur voor de rijke burgerij en adel.
Het is een gebouw in een typische beaux-arts architectuur, geïnspireerd op de Franse stijlen, dat ook binnenin nog zijn opmerkelijke interieurversiering bewaart.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend gebouw met imposante bepleisterde lijstgevels en torenuitbouw gelegen in het dorpscentrum van Sint-Michiels met een gaaf bewaard interieur die nog de vroegere levensstijl van een eeuw geleden illustreert. Door zijn verzorgde binnenafwerking is het een interessante getuige van de status van de bewoners, in casu de Gentse industriëlen van Wint.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteel Bloemenoord

Rijselstraat 98 (Brugge)
Het kasteel Bloemenoord dateert van het begin van de 20ste eeuw en was in oorsprong verfraaid met een lusttuin en een uitgestrekt kasteelpark, waarvan nog een deel is overgebleven. In het kasteel zijn de kantoren van de gemeente-afdeling Sint-Michiels gehuisvest.