Brouwerswoning

Brouwerswoning met omgeving en pastorie

Beschrijving

De brouwerswoning is beschermd als monument. De bescherming omvat het vrijstaand woonhuis, zonder de aangesloten dienstgebouwen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van het woonhuis als volgt werd gemotiveerd: "als mooi geproportioneerd herenhuis uit 1778 met beeldbepalende ligging in de dorpskom, ingeplant in een bocht van de weg van Vichte naar Ingooigem, vlak tegenover de kerk van Ingooigem."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000514, Pastorie en woonhuis met omgeving, advies KCML (1985).

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Brouwerswoning

Ingooigemplaats 5 (Anzegem)
Vrijstaand, beeldbepalend gelegen herenhuis met aangesloten dienstgebouw uit 1778, dwars op de straat ingeplant. Toegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek; tweede toegang langs de woning eveneens met ijzeren hek. Geheel aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje en omringd door een tuin met beuken en verschillende fruitbomen. Dubbelhuis met evenwichtig opgebouwde, verankerde witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint; volume van van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog opgaand pannen zadeldak. Witbeschilderd, vermoedelijk 18de-eeuws dienstgebouw op gepikte plint, met moutast in het interieur.