Brouwerswoning

Beschermd monument van 29-11-1985 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Ingooigem
Straat Ingooigemplaats
Locatie Ingooigemplaats 5 (Anzegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34002/308.1
  • 4.01/34002/688.1
  • OW000098

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brouwerswoning

Ingooigemplaats 5, Anzegem (West-Vlaanderen)

Vrijstaand herenhuis met aangesloten dienstgebouw uit 1778 (zie datering voorheen aangebracht op noordelijke gevel?), dwars op de straat ingeplant. Woonhuis beschermd als monument en omgeving beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 29/11/1985. Beeldbepalende ligging in de dorpskern, in een bocht van de weg van Vichte naar Ingooigem.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De brouwerswoning is beschermd als monument. De bescherming omvat het vrijstaand woonhuis, zonder de aangesloten dienstgebouwen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van het woonhuis als volgt werd gemotiveerd: "als mooi geproportioneerd herenhuis uit 1778 met beeldbepalende ligging in de dorpskom, ingeplant in een bocht van de weg van Vichte naar Ingooigem, vlak tegenover de kerk van Ingooigem."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000514, Pastorie en woonhuis met omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.