Herenhuis de Mûelenaere

Herenhuis en omgeving

Beschrijving

Het herenhuis de Mûelenaere is beschermd als monument. De bescherming omvat het dubbelhuis en de twee zijvleugels onder lessenaarsdak. In hetzelfde beschermingsbesluit werd het herenhuis samen met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het herenhuis met zijn onmiddellijke omgeving als volgt gemotiveerd:
"Als representatief en in Ardooie vrijwel enig voorbeeld van een dorpsnotabelenwoonst uit de vorige eeuw."
"Gezien de kwaliteit van de architectuur, het indrukwekkend volume en de strategische inplanting op een kruising van drie wegen."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000404, Herenhuis (S.N., 1981).

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Mgr. Roelensstraat 26 (Ardooie)
Laatclassicistisch herenhuis de Mûelenaere, gebouwd omstreeks 1834, met tuin. Dubbelhuistype onder schilddak, met een gepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen op souterrain en vijf traveeën. Aan weerszijden geflankeerd door twee bakstenen zijvleugels onder lessenaarsdak, aan straatzijde uitgewerkt in rotsbepleistering en getypeerd door een brede bepleisterde rondboog tussen geblokte pilasters.