Herberg

Herberg, hoevesite Goed van den Bogaerde en hoevesite Goed Ter Leede

De voormalige 18de-eeuwse herberg te Beernem, is beschermd als monument.

Voormalige herberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het betreft een gaaf bewaard voorbeeld van 18de-eeuwse landelijke architectuur als zijnde een voormalige herberg van het type afspanning, afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778), met een beeldbepalende ligging in de dorpskom nabij het kruispunt bij de baan Brugge-Knesselare. De waarde van dit pand met een 18de-eeuwse kern aan voorzijde opgetrokken circa 1911, ligt onder meer vervat in het vrij gaaf bewaarde volume en gevel ordonnantie, de bakstenen deuromlijstingen, het bewaarde schrijnwerk van de voordeur en de benedenvensters. Binnenin, bewaart deze woning de typische 18de-eeuwse indeling en plattegrond getypeerd door de centrale gang van voor tot achterdeur, met respectievelijk links en rechts twee kamers met onder meer de opkamer met kelder onder tongewelf, achteraan. Vermeldenswaardig zijn tevens de behouden 18de-eeuwse interieurelementen zoals de balklagen met geprofileerde balksloffen, de trap, de twee houten rococo-schouwen, - waarvan één met ingewerkt schilderij (olie op doek) ter hoogte van de schouwboezem -, de muurkast, de deuren met behouden hang -en sluitwerk.

Herberg

Bloemendalestraat 2 (Beernem)
Herberg van het type afspanning gelegen aan het kruispunt bij de baan Brugge - Knesselare afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Beeldbepalend dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën oorspronkelijk bestaande uit één bouwlaag, aan voorzijde circa 1911 opgetrokken tot twee bouwlagen onder mank zadeldak.