Kasteel van Ardooie

Gemeente Ardooie
Locatie Kasteelstraat 1 (Ardooie)
Alternatieve naam Kasteel de Jonghe d'Ardooie

Kasteel van Ardooie

Kasteelstraat 1, Ardooie (West-Vlaanderen)

Kasteel van Ardooie, voorheen gekend als Kasteel de Jonghe d'Ardoye. Classicistisch kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Omringend kasteelpark, voor een groot stuk verkocht aan de Provincie West-Vlaanderen.

Beschrijving

Het kasteel van Ardooie is beschermd als monument. De bescherming omvat het U-vormige kasteel. Het omliggende kasteelpark, de dreef en de dienstgebouwen zijn niet opgenomen in de bescherming als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het kasteel van Ardooie als volgt werd gemotiveerd: "Het kasteel de Jonghe d'Ardooie is een fraai voorbeeld van een buitengoed uit het laatste kwart van de 18de eeuw in een zuiver classicistische stijl, met een rijk versierd interieur."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000106, Kasteel de Jonghe d'Ardooie, advies KCML (1984).

Waarden

Het kasteel de Jonghe d'Ardooie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde