Hoevesite Goed van den Bogaerde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 05-06-2003 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Beernem
Straat Noendreef
Locatie Noendreef 3 (Beernem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/31003/303.1
  • DW002260
  • OW002000

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3, Beernem (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument bij MB van 5/06/2003. Beschermd als dorpsgezicht vastgelegd bij MB van 5/06/2003. Historische hoeve afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Goed van den Bogaerde".

Is de omvattende bescherming van

Gekandelaarde linde bij Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)

Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.

Beschrijving

De gaaf bewaarde hoevesite van het voormalige Goed van den Bogaerde te Beernem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De hoevesite van het voormalig Goed van den Bogaerde is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het betreft een gaaf bewaarde hoevesite, welke nauwelijks werd aangetast door de moderne bedrijfsvoering in de agrarische sector. Deze landelijke omgeving, ontegensprekelijk verbonden met de hoeve, wordt getypeerd door de u-vormige opstelling van de gebouwen, de gemarkeerde erftoegang, het begraasd erf met gekasseide en geplaveide stoepen en paden, de omringende doornhaag ten oosten en ten zuiden en de resten van boomgaard ten oosten.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.