Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Beschermd monument van 26-03-2010 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Beernem
Straat Bloemendalestraat
Locatie Bloemendalestraat zonder nummer (Beernem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31003/104.1
  • 4.01/31003/727.1
  • OW003039

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Bloemendalestraat zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)

Gedenkzuil met kruis voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De oprichting werd goedgekeurd in 1919. Oorspronkelijke plannen waren veel grootser.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De gedenkzuil voor de militairen doden en de zegevierenden van de Eerste Wereldoorlog te Beernem, is beschermd als monument.

Waarden

Gedenkteken voor de militaire doden en de zegevierenden van de Eerste Wereldoorlog van Beernem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gedenkteken van de hand van architect Joseph Viérin. Viérin was heel actief in de stad Brugge en werd één van de belangrijkste wederopbouwarchitecten. Dat Viérin ook oorlogsgedenktekens uittekende, is nauwelijks gekend. Er zijn slechts twee oorlogsgedenktekens van hem gekend, namelijk dit van Beernem en van Loppem. Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een oorlogsgedenkteken met een bijzonder merkwaardig ontwerp. De hoge, slanke vorm van het gedenkteken is te wijten aan de oorspronkelijk bijzonder ambitieuze plannen van de burgemeester, die het hoogste standbeeld ter wereld wou oprichten ter ere van het H. Hart, uit dankbaarheid omdat zijn gemeente grotendeels bespaard bleef van de oorlogsellende. Dit als zot omschreven project - een 75 meter hoge marmeren zuil, een H. Hart beeld van 11 meter hoog, een wandeling-gaanderij van 324 vierkante meter, een terrein van 1 hectare groot... - werd in opeenvolgende plannen steeds bescheidener en resulteerde uiteindelijk in de merkwaardige vorm van het huidige gedenkteken.

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Als zijnde een gedenkteken dat niet alleen herinnert aan de gesneuvelden, maar ook aan de zegevierenden. De overwinningsgedachte wordt aldus op het gedenkteken expliciet geformuleerd. Het feit dat de zegevierenden bovendien met naam herdacht worden, is uitzonderlijk.
Als zijnde een oorlogsgedenkteken, toegewijd aan het H. Hart. De Heilig-Hart-devotie raakte tijdens het interbellum bijzonder populair, wat onder meer leidde tot de oprichting van heel wat oorlogsgedenktekens met het H. Hart als centraal thema.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.